Søppel
i Rør uten problemer – gode
erfaringer i Austbygdi i Telemark. Noen anmerkninger til artikkelen;
La meg innlede med å gi en stor honnør til teknisk
etat og politikerne i Tinn kommune som med stort mot trosset
den generelle negative innstillingen til kverner som hersker
i fagmiljøet og gav klarsignal til prøveprosjektet.
Det oppsiktsvekkende resultatet viser med all tydelighet at
de påståtte ulempene som kverner ville medføre
norske avløpsanlegg er i det minste betydelig overdrevet.
Dersom disse fagfolkene ikke kan forklare resultatene av
dette forsøket, hvorfor skal vi høre
på dem når de hevder at kvernene er en uting? At
de bør forbys?
Resultatene viser nok engang at det er på høy
tid med en aldri så liten oppjustering av kunnskapene. Hvordan
kan slammengden reduseres med 60 % til tross for at det tilføres
mer organisk materiale?
De som vet svaret har ingen problemer
med å anbefale
løsningen
( vi vet svaret ! ), mens de som ikke vet,
vil lett avvise resultatene og peke på at målingene
må være feil, at ukjente faktorer må ha bidratt
til resultatene, de tviholder på sin skepsis istedenfor å forsøke å forstå hva
som egentlig skjer. Ingen, ikke engang dem selv, må tro
at de mangler grunnleggende kunnskap. Resultatet er altfor
ofte at de avviser løsningen, - en løsning som
kan gi en stor samfunnsøkonomisk gevinst og bidra til
en mer brukervennlig og vellykket kildesorteringsordning.
Anmerkninger til artikkelen
”Totalt økte utslippet av organisk stoff med
35 %,..” – Dette stemmer bra med hva vi visste
fra før. Generelt kan man forvente at mengden organisk
stoff i avløpsvannet fra husholdningene vil øke
med ca. 100 % og at omtrent en tredje del av dette forekommer
i oppløst form. Ved forholdsvis kort oppholdstid i avløpet
og i renseanlegget (typisk for kjemiske renseanlegg) vil bare
en mindre del av dette rekke å brytes ned før
det slippes ut i resipienten. Dette kan synes uheldig, men
det er i hovedsak tre faktorer som gjør at miljøpåvirkningen
blir minimal;
- Her dreier det seg om et kjemisk renseanlegg, slike anlegg
velges i utgangspunkt bare når resipienten har tilstrekkelig
god selvrensningsevne med hensyn til organisk stoff. Derfor
vil økningen det her er snakk om, 35 %, kun ha en
miljømessig
marginal (ikke målbar) effekt på resipienten.
- Utslippet
av organisk stoff fra matavfallskvernene består
av oppløste karbohydrater (sukkerstoffer), disse brytes
raskt ned til CO2 og vann, CO2’en bidrar til raskere
algevekst og med det, opptak av oppløste næringssalter
(fosfor og nitrogen). Når algene dør synker
de til bunns og drar næringssaltene med seg, resultatet
er et renere vassdrag.
- En annen effekt av utslippet er at
karbohydratene bidrar til bakterievekst og med det til opptak
av fosfor og nitrogen,
også disse bakteriene vil felle til bunnen og dra næringssaltene
med seg.
Derfor er det helt riktig som Jørund Ofte, fra Tveiten
AS, påpeker at kun i marginale tilfeller vil det være
nødvendig å innføre et biologisk rensetrinn
i eksisterende kjemiske renseanlegg. Mest sannsynlig
ville slike anlegg stå i ”fare” for å måtte
oppgraderes uansett om kverner innføres eller ikke.
Derfor kan man heller ikke tilskrive eventuelle kostnadsøkninger
til kvernene, - et argument som ofte brukes mot løsningen.
”Eksisterende avfallsordninger med langsiktige kontrakter
for henting og deponering av matavfall for kompostering, er
en begrensende faktor.” - ??? Dette er jeg ikke enig
i. Langsiktige kontrakter og godt innarbeidene kildesorteringsløsninger
er ikke noe hinder for innføring av kverner, det er
snarere en forutsetting for en vellykket innføring.
En kommune som har en veletablert kildesorteringsordning for
matavfall, har den fordelen at den kan ta seg bedre tid til å innføre
kverner enn en kommune med hastverk.
Med unntak av mindre kommuner vil det nødvendigvis
ta noen år å innføre kverner, altså må kommunen
ha et alternativ for de husstander som ennå ikke har
kverner. Dessuten vil eksisterende komposteringsløsninger
ikke bli overflødige så lenge det fortsatt finnes
hage- og parkavfall (over 90 % av den ferdige komposten består
av nettopp hage- og parkavfall.). Slammet fra renseanleggene
kan også komposteres sammen med dette avfallet, og med
langt mindre luktulemper enn når matavfall komposteres.
Komposten holder dessuten en meget høy kvalitet. God
tid og en godt planlagt innføringsstrategi er garantien
for at kverner ikke vil overbelaste renseanlegget eller skape
uforutsette ulemper.
”Og ikke minst er tilstanden på avløpssystemet
avgjørende.” – Av utsagnet kan man få inntrykk
av at kommunen MÅ ha et usedvanlig godt avløpssystem
før de kan tillate bruk av kverner, jeg tror ikke det
var det Ofte mente. Det er selvsagt en fordel om kommunen har
et ”plettfritt” avløpssystem, men det er
på ingen måte en forutsetting for at kverner skal
kunne taes i bruk. Det som derimot er en forutsetting, er at
kommunen har styringen over innføringen, slik at kverner
kun innføres i de områder kommunen selv vurderer
som gode nok til at ekstrabelastningen fra kvernene ikke vil
utgjøre noen teknisk eller miljømessig ulempe.
Og at driftserfaringene fra renseanlegget bekrefter at innføringsraten
ligger innenfor forsvarlige rammer. Med andre ord, innføringen
av kverner må koordineres med utbedringsplanene kommunen
har vedtatt. Altså har ingen kommune som tar innbyggerne
og miljøet på alvor grunn til å forby bruken
av kverner.
Men hvordan skal kommunen regulere bruken av kverner uten å innføre
forbud? Vi foreslår 3 tiltak:
- Tilskudd til anskaffelse og montering av kvern. Alle
som er tilknyttet en godkjent avløpsordning (etter
kommunens vurdering) vil være berettiget et kommunalt
kverntilskudd, størrelsen bestemmes av kommunen
(vi anbefaler ca. 1500 kr) og dekkes via en økning
av avløpsgebyret
eller renovasjonsavgiften (f.eks. 300 kr i 5 år).
Siden alle etter hvert vil være berettiget dette
tilskuddet vil ordningen være rettferdig og selvfinansierende.
- Alle
tilknyttet en godkjent avløpsordning vil være
berettiget en redusert renovasjonsavgift tilsvarende ordningen
for hjemmekompostering (opp mot 50% er ikke uvanlig).
- De
som monterer kvern utenfor godkjente avløpsområder,
må betale et ekstra avløpsgebyr (f.eks. 500
kr/år).
Beløpet refunderes dersom ingen skader, ulemper
eller merkostnader registreres innen kommunen får
utbedret avløpsforholdene og godkjent området
for kvernbruk.
Vi mener disse tre tiltak vil være tilstrekkelig for
at kommunen skal kunne regulere bruken av kverner på en
effektiv måte fram til avløpsforholdene holder
den stand den var ment å ha for alle av kommunens innbyggere.
Forbud gagner kun sløve kommuner og rammer uskyldige
innbyggere som må slite for en dyr, uhygienisk
og uhensiktsmessig kildesorteringsordning.
”
Uklarheter i regelverket skaper usikkerhet om kostnadene
ved innføring av matavfallskverner.” – Jeg
kan ikke se at regelverket har noe med kostnadene ved innføring
av kverner. At regelverket er uklar får være
en sak for byråkratene, når det gjelder kostnadene
ved innføring av kverner, mener vi at det er galt å inkludere
anskaffelses og monteringskostnadene, gitt at det finnes
så mange
kverntyper på markedet og at monteringen ofte kan gjøres
av ufaglærte (mange kan montere den selv). Strengt
tatt trenger man ikke engang en kvern for å kunne putte
matavfall i avløpet. Følgende artikkel tar
opp denne problemstillingen; Kvernen
- for bekvemmelighets skyld
Vi
merner det er feil at kvern-
og monteringskostnadene skal inkluderes i beregninger
som sammenlikner kvern mot andre løsninger.
Det blir som å inkludere kostnadene til anskaffelse
av høytrykkspyler når man skal beregne
hva det koster å vaske en bil. Høytrykkspyleren
gjør jobben enklere (akkurat
som kvernen som gjør det enklere å overføre
matavfallet til avløpet), men er ikke nødvendig.
Dessuten hvilket merke og priskategori skulle man tatt
utgangspunkt i? Hvem sitt privilegie er det å bestemme
hva slags merke alle sammen må takke ja til?
|
Jeg merket meg at ikke alle syntes kvernvalget var den beste,
- de klaget i alle fall på støy. Dette er en av
problemstillingene jeg tar opp i artikkelen ”Bør
kommunen kjøpe kverner?”, der jeg
forklarer hvorfor kommunen ikke bør gå til innkjøp
av kverner på vegne av innbyggerne (det kan av enkelte,
- spesielt de som er misfornøyd, betraktes som overformynderi,
og sløsing
med folks penger.). Dessuten er det ikke sikkert at forbrukerrådet
eller konkurransetilsynet finner slike tiltak helt uproblematiske.
Hva kan vi lære av Tinn-prosjektet som vi ikke visste
fra før?
Egentlig ingenting. At tilførselen fra kvernene ikke
skaper problemer for kjemiske renseanlegg er godt dokumentert
fra mange andre anlegg og kanskje best i Surahammar kommune
i Sverige. Dessverre er erfaringene fra Surahammer hittil blitt
oversett av den norske fagekspertisen (kanskje fordi de ikke
kan forklare
hva som egentlig skjer, eller kanskje fordi det koster dem
for mye å innrømme at de tok feil). Faren er nå at
erfaringene fra Tinn også vil bli oversett.
Man trenger ikke være en kjemiker for å lese en
kjemibok, der vil en finne forklaringen for hvorfor kjemikalieforbruket
ikke påvirkes av matavfallet. Men når man er så sikker
på at det gjør det, hvorfor åpne en bok?
Tilsvarende trenger man ikke være mikrobiolog eller biokjemiker
for å lære om bakterier, metabolisme og enzymer,
den som leter vil finne svaret mellom permene til en lang rekke
pensumbøker. Vi trenger bare å anvende grunnleggende
naturfagskunnskap for å forstå hvorfor slammengden
ble redusert.
Hvorfor gikk slammengden ned?
Følgende er en meget forenklet forklaring på hvorfor
slammengden ikke øker så mye som man kunne forvente
ved å ganske enkelt legge matavfallsmengden til slammengden: Problemet
med å anvende enkel matematikk til denne problemstillingen
er at man overser effekten av biologiske prosesser. Slammet
består av delvis nedbrutt organisk materiale, gitt tilstrekkelig
tid vil alt brytes ned til CO2 og vann. Renseanlegget fanger
opp slam, og blant annet vil oppholdstiden i slamlagret bestemme
hvor mye slam renseanlegget produserer. Dess lengre oppholdstid
dess mindre slam vil anlegget produsere. Når slamlagret
i tillegg er luftet (som ved Austbygdi) vil dette kunne sammenliknes
med en våtkomposteringsprosess, dess lengre oppholdstid,
dess mindre ”kompost” blir det igjen.
Så tilsetter man oppmalt matavfall og slammengden går
ned, hvorfor?
La oss først forutsette at alt matavfall
ender opp i slamlagret. Matavfall er ufordøyd slam,
det består i hovedsak av lett nedbrytbart organisk stoff,
når dette matavfallet forekommer som finoppmalte partikler
utspedd i en slammasse bestående av sultne bakterier,
kan man med rimelighet forvente at mesteparten vil bli spist
opp i løpet av forholdsvis kort tid (innen ett døgn).
Men noe blir igjen, ikke alt matavfall brytes ned like raskt,
så hvorfor går slammengden ned? La oss først
se nærmere på hva den forventede økningen
burde ha vært. Dersom vi forutsetter at 10-15% av den
maten vi handler ender opp i kverna og at nedbrytningen i slamlagret
tilsvarer nedbrytningen i vårt tarmsystem, burde slammengden
også øke med 10-15%. Ledningsnettet;
På innersiden av avløpsrørene
finnes et slimlag, denne kan fange opp matpartikler og bryte
dem ned på stedet. Betydningen av denne effekten kan
være betydelig, det er dokumentert at avløpsnettet
kan bryte ned over 50 % av mengden organisk stoff som tilføres,
innen det når renseanlegget.
Økt bakterieaktivitet:
Bakteriene
i avløpsnettet
og i slamlagret er vanligvis forholdsvis ”sløve”,
dette skyldes en naturlig beskyttelsesmekaniske som trer i
kraft når næringstilgangen reduseres til et nivå som
ikke lenger er gunstig for å opprettholde bakterieveksten,
de går inn i en slags dvaletilstand. Under denne dvaletilstanden
stopper produksjonen av enzymer nesten helt opp og stoffomsettingen
inne i bakterien reduseres til et minimum. På denne måten
kan de overleve (i mange år) til næringstilgangen engang øker
igjen.
Ved tilførsel av oppmalt matavfall, ”våkner” bakteriene
til liv igjen, de begynner å skille ut enzymer som bryter
ned store organiske molekyler til mindre molekyler som kan
trenge igjennom celleveggen og forsyne bakterien med næring.
Resultatet er at matavfallet omdannes til CO2 og vann, men
ikke bare det, enzymene skiller ikke mellom matavfall og slam,
og når de er ferdig med å bryte ned matavfallet
går de til angrep på slammet (egentlig skjer disse
prosessene samtidig). Derfor reduseres også slammengden.
Man kan godt si at næringsstoffene i matavfallet stimulerer
bakteriene til å framskynde nedbrytningen og omdanningen
av slammet til et stabilt og attraktivt kompostprodukt.
Konklusjon:
Under gunstige forhold kan slammengden reduseres
til tross for at man tilsetter mer stoff i form av oppmalt
matavfall. Dette er nøyaktig hva mange septiktankbrukere
har opplevd gjennom mer enn 60 år. Dette er ikke noe
nytt, det er kanskje bare lite forstått. Utredingens tid er forbi
Så, var prøveprosjektet i Tinn nødvendig?
Nei, vi har allerede den kunnskapen vi trenger. Utfordringen
ligger i planlegningen og gjennomføringen av kverninnføringsprosjektene,
i å ta tilstrekkelig hensyn til lokale begrensninger
og muligheter. Dette er en oppgave for kommunene, min jobb
er å bidra til å gjøre denne oppgaven litt
lettere for de av dem som er modig nok til å ta utfordringen.
Om noe, så var prøveprosjektet i Tinn verdifull
fordi det demonstrerer nok engang at erfaringene fra en kommune
ikke automatisk lar seg overføre til en annen. Renseanlegget
er forskjellig, belastningen er forskjellig, avløpsnettet
er forskjellig, klima er forskjellig, osv.
Dersom en kommune
bestemmer seg for å innføre kverner vil disse
rapportene ha en svært begrenset verdi, for utfordringen
for kommunen er uansett den samme; å tilrettelegge avløpssystemet
best mulig for å takle ”nykommeren”; at innføringsraten
koordineres med en gradvis endring av renovasjonstjenesten;
at eventuelle problemer som måtte oppstå underveis
løses på en hensiktsmessig måte; og at utslippskravene
overholdes.
De som krever nye prøveprosjekter har rett og slett ikke forstått
problemstillingen, de sløser med folks penger og tid. Gaute Adler Nilsen
Meld
deg på vårt nyhetsbrev! - Klikk her!
|