Tekst Kyrre
Halvorsen, spesialkonsulent, Bardu kommune
Husholdningskverner
har vært i bruk i USA siden 30-tallet. Konstruksjonen er derfor
gjennomprøvet. I Norge har vi ikke like lange tradisjoner.
Derfor er prisene høyere enn i USA.
Husholdningskvernen
monteres i benken under vasken slik at alt som skylles ut i vasken
går gjennom kverna før det går via vannlås
til avløpet og kloakknettet.
Det
er litt misvisende a kalle det for en kvern siden det ikke er kniver
eller tenner i den. Matavfallet knuses i stedet av to "mutre som
sitter løst festet på den roterende bunnplaten i kvernkammeret.
Etter hvert som matavfallet er knust nok ned, siles det ut gjennom
hull på ca 5mm.
Baconsvor
og andre slitesterke ting må fiskes opp igjen. Kotelettbein
lager mye bråk. Det samme gjør bestikk, men det meste
av matrester går greit gjennom. Motoren som sitter under kvernkammeret
er beskyttet mot overbelastning.
Myndighetene
syn
Fylkesmannens
bekymring går på det totale utslippet av skadelige stoffer.
Det er spesielt utslipp fra ledningsnett og renseanlegg man tenker
på, men utslipp fra transport vil være med i vurderingen.
Matavfall
som er kvernet og transportert på avløpsnettet blir
jord sammen med slammet, og det vil være vanskelig a lage
dyrefor av det, men det er uansett mange andre problemer knyttet
til å lage dyrefor av matavfall.
I
følgeskriv til utslippstillatelsen til Bardu kommune, skriver
fylkesmannen i Troms at det er opp til kommunen a avgjøre
om man ønsker a tillate avfallskverner. Utslippstillatelsen
setter ikke begrensninger for a bruke husholdningskverner.
Matavfallet
er den mest grisete delen av husholdningsavfallet. Den er den delen
som lukter mest når søppelet blir stående for
lenge, og det er den delen som trekker til seg fluer. Når
vi tar bort matavfallet blir resten av avfallet lettere å
handtere.
De
fleste abonnentene har et anstrengt forhold til matavfallet. Det
lukter i kjøkkenbenken og noen har opplevd at det har gatt
hull på posen på vei fra kjøkkenbenken og ut
til dunken. Når det tømmes hver 14 dag blir det en
del kvitmakk og lukt i dunken også. Renovering av matavfall
er også til dels et arbeidsmiljøproblem.
Derfor
er det naturlig at man leter etter alternativer for separat innsamling
av matavfall, og ett slikt alternativ er a bruke kjøkkenkverner
i hver husholdning.
Avløpsverkets
syn
I
Bardu har vi et renseanlegg bassert på infiltrasjon. Det betyr
at vi ikke har problemer med a overholde fylkesmannens krav til
utslipp fra renseanlegget. Slambehandlingen er enkel, og selv om
mengden øker, regner vi ikke med problemer i den forbindelse.
I den grad det er feil på avløpsnettet, representerer
kloakkavløp med sine bakterier den største faren.
Nedbryting
av organisk stoff ledningsnettet med forsuring og økt nedbryting
av betongrør kan være en mulighet. Ellers tyder resultater
fra forsøk i regi av Reforsk i Sverige på at tilførsel
av matavfall gir økt nedbryting og derav redusert belegg
i rørene. (FOU nr. 54 desember 1990)
Økningen
i vannforbruk vil trolig ikke være merkbar, ref. Reforsk.
Mottak
av matavfall direkte på renseanlegget vil kreve nytt utstyr
og vil føre til ekstra arbeid, men vi vil likevel prøve
for å ha den muligheten også.
Renovasjonens
syn
Innsamling
av matavfall er ikke et attraktivt arbeid. Dersom man skal unngå
flueplage, bør matavfallet hentes hver uke, på grunn
av kostnadene hentes matavfallet de fleste steder hver 14. dag.
Norsk
Renholdsverksforening har fått laget en rapport med erfaringer
fra alle avfallsverk Norge som driver separat innsamling av matavfall.
(Rapport 1/99).
Avskriving
av oppsamlingsdunker og forbruk av poser ligger på ca 90 kroner
pr abonnent. For innsamling regnes netto kostnadsøkning på
mellom 0 og 277 kroner pr år. Brutto ligger innsamlingskostnadene
på ned mot 4 kroner pr. dunk for tokammerbil og omtrent det
dobbelte for enkammerbil. Når vi legger til behandlingskostnaden,
kommer vi til en årlig utgift på 1,2 mill for Bardu
kommune med sine 1600 abonnenter eller 5000 kroner pr tonn matavfall.
Dersom renovasjonen subsidierer 1600 kverner med 2000 kroner, blir
den samlede kostnaden 3,6 mill.
Brukernes
syn
For
brukeren representerer kverning av matavfall en forbedring av arbeidssituasjonen
på kjøkkenet ved at man blir kvitt vatt matavfall etter
hvert som det oppstår. Det reduserer lukten i kjøkkenbenken
betraktelig.
Forsvaret
er en stor kunde for vann, avløp og renovasjon i Bardu. I
en leir med 500 mann er det to kverner i koldtkjøkken og
en kvern for matavfall fra måltider. Disse kvernene er hver
på 0,77 hestekraft og tar unna 800 kg matavfall pr. måned.
Kverning av matavfall er en stor lettelse for personalet, og gjør
det mulig a etterkomme kravene i Internkontrollforskriftene for
mat, IK-mat.
Framdrift
I Bardu
Kverning
av matavfall er ikke noen ny oppfinnelse på verdensbasis.
Det er heller ingen ny tanke i Bardu.
I
1993 oppfordret SFT via fylkesmennene kommunene om a ta inn et forbud
mot husholdningskverner i sitt sanitærreglement.
Bardu
kommune innførte ikke noe slikt forbud. Bardu kommune har
et jordrenseanlegg som tar hand om organisk forurensning på
en billig og betryggende måte. Slammet hygieniseres og stabiliseres
til jord ved at det langtidslagres. I 1993 syntes det likevel fornuftig
at matavfall fra storhusholdninger burde ensileres og være
tilgjengelig for å brukes som råstoff til dyrefor for
a ta enda bedre vare på de ressursene som ligger i matavfallet.
I
1996 vedtok Bardu kommunestyre hovedplan for avfall. Kommunen satser
på husholdningskverner i kombinasjon med hjemmekompostering
som behandling av matavfall. Samtidig vedtok kommunestyret slamplanen
der det satset på utråtning og langtidslagring som metode
for behandling av slam.
I
1997 kjøpte kommunen inn de første kvernene som ble
montert for å skaffe litt erfaring med montering og drift
av husholdningskverner.
Neste
trinn var at kommunen kjøpte inn 50 kverner som ble tilbudt
private husholdninger ferdig montert mot en egenandel på 1000
kroner og mot at huseieren overtok kverna til eie og drift. Det
ble gjennomført veiing av restavfall og papir hos de som
fikk montert kvern. Variasjonene i mengde restavfall er imidlertid
så store at det krever nøyere oppfølging for
a trekke sikre konklusjoner. Den umiddelbare erfaringen er at avfallsmengden
i kjøkkenbenken blir mer enn halvert.
Vi
fulgte derfor opp med veiing av det matavfallet som ikke gikk i
kverna i uke 48 og 49 1998. Samtidig stilte vi noen spørsmål
omkring kildesortering og behandling av matavfall. Mengden matavfall
som ikke kvernes ligger på mellom 100 og 200 g pr uke pr husstand.
Det er hovedsakelig store bein som gir for mye bråk. Fleskesvor
og rått skinn tar kverna heller ikke. Alle brukerne var meget
godt fornøyd med kverna.
Ensilering
av matavfall fra storhusholdninger er ikke lenger så aktuelt.
Derfor tillater vi også kverning av matavfall fra eksempelvis
forsvarets storkjøkken.
I
februar 1999 vedtok planteknisk utvalg a kjøpe inn 200 kverner,
i tillegg til de 50, for utdeling mot at huseieren står for
montering.
Samtidig
sendte teknisk etat ut et spørreskjema til alle eiere av
boliger i kommunen. Responsen med hensyn til kverner var så
god at planteknisk utvalg i mai vedtok a kjøpe inn ytterligere
200 kverner, slik at vi er oppe 450 totalt. Første runde
av spørreundersøkelsen hadde en svarprosent på
60. Av de som bor i tettstedet skriver 60 % at de ønsker
husholdningskvern som løsning for matavfall når de
får valget mellom kvern, hjemmekompostering og innsamling
av matavfall. Tilsvarende utenfor sentrum er 30%.
Vi
regner med at antallet som ønsker kvern vil øke etter
hvert som flere får erfaring med det. Folk kommer innom og
spør om de kan få kvern selv om de har krysset for
andre løsninger. Da har de vært hos naboer eller bekjente
og blitt overbevist.
Vår
konklusjon er at vi kan ta hand om matavfallet uten a kjøre
egen renovasjonsrunde for å hente inn matavfall. Det er både
innbyggerne og renovatørene fornøyde med.