"Det geniale med matavfallskvernen er at man får en gratis
og hygienisk transportløsning for matavfallet, og samtidig
oppnår
en bedre utnyttelse av avløpssystemet, som samfunnet allerede
har brukt flere milliarder på å utbygge og vedlikeholde."
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Effekten
på avløpsvannet
Det
finnes mange utenlandske forskningsrapporter som dokumenterer
endringen i avløpsvannets sammensetning
som følge av kvernbruk, men det er vanskelig, for
ikke å si
umulig, å overføre disse resultatene direkte
til norske forhold, bl.a. på grunn av ulik forbruksmønster,
matvaner, vannforbruk, miljøbevissthet i befolkningen,
og sist men ikke minst, de fleste undersøkelser er
gjort uten at kildesorteringsordninger var etablert,
slik at dårlige vaner førte til at mye av matavfallet likevel
havnet i søppeldunken.
Men tallene fra noen av disse rapportene kan
likevel være
interessante for å kunne vurdere effekten av en slik løsning
på driften
av renseanlegg, og for å kunne anslå om løsningen kan øke
forurensningsfaren i betydelig grad ved f.eks. lekkasjer
eller overløp.
En av de beste undersøkelsene så langt
er foretatt av Universitetet
i Lund i Sverige, i 1990, der 100 husstander i Staffanstorp
deltok i et prøveprosjekt med matavfallskverner. Tallene
i tabellen viser resultatene av målinger tatt av avløpsvannet
i boligfeltet som deltok i undersøkelsen, det ble tatt
målinger både før og etter at kvernene ble
installert.
Tabell 1: Ser
nærmere på sammensettingen
av den organiske fraksjonen. Disse dataene gir
en pekepinn på hvilken effekt oppmalt
matavfall kan ha på avløpvannet og
kapasiteten på ulike renseanlegg (g/pe/dag).
|
Uten Kverner |
Med kverner |
Endring i g |
Endring i % |
COD Totalt |
155 |
243 |
88 |
56% |
COD Løst |
42 |
56 |
14 |
33% |
BOF7 Totalt |
40 |
71 |
31 |
77% |
BOF7 Løst |
14,5 |
25,4 |
10,9 |
75% |
Av tabell 1 kan man se at den totale økningen
av organisk stoff, målt som kjemisk oksygen forbruk,
COD, er 56%. Måler man forandringen som biologisk oksygen
forbruk, BOF7, får man en høyere verdi,
77%, som forventet da matavfall er lett nedbrytbart. At matavfalls-fraksjonen
er lett nedbrytbar blir enda tydeligere når man sammenlikner
de oppløste fraksjonene; målt som COD er økningen
bare 33% mens målt som BOF7, er økningen
hele 75%. Oppløst matavfall består av i all hovedsak
sukkerstoffer, stivelse og andre karbohydrater som er lett
nedbrytbare og som dermed gir en høy verdi på målemetoder
basert på biologisk oksygenforbruk.
Det er viktig å poengtere at verken COD eller
BOF7 kan brukes til å gi et nøyaktig estimat over hvor mye
mer slam en kan vente ved renseanleggene, da dette er avhengig
av mange faktorer, slik som oppholdstid i ledningsnettet, temperatur,
type renseanlegg og ikke minst rensekravet. I tillegg er COD
kun et mål for hvor mye karbon som finnes i avløpsvannet, den
gir ingen sikker mål på hvor store slammengder dette tilsvarer,
og spesielt ikke når økningen i COD skyldes tilførsel av lett
nedbrytbart matavfall. Det vil si at når man registrerer en økning
i COD på 56%, slik som i dette tilfellet, kan man ikke uten
videre trekke den slutningen at slammengden vil øke
tilsvarende.
I tillegg til grunnene nevnt ovenfor må det legges
til at det høye energiinnholdet
i matavfallet stimulerer bakterieveksten, slik at de utskiller
mere enzymer enn normalt. Enzymene bryter ned ikke bare matavfallet,
men også noe av kloakkslammet,
med det resultatet at slammengden reduseres.
Mange renseanlegg bruker BOF7 verdier for å anslå oppholdstiden
kloakkvannet trenger i "aktivslam" rensetrinnet - der vannmassene
får tilført oksygen, slik at naturlige bakterier og mikroorganismer
kan utføre sin del av rensingen. En BOF7 økning på 77%, som
tabell 2 viser, betyr normalt at renseanlegget må ha en tilsvarende
ledig kapasitet for å imøtekomme rensekravene som er satt,
men når denne økningen skyldes tilført matavfall, i
motsetning til mer kloakk, så trenger man normalt ikke foreta
større endringer ved dette rensetrinnet. Årsaken er at den
lett tilgjengelig energien fra matavfallet gjør
at bakteriene blir bedre i stand til å oppta
oksygenet i vannet, som jo alltid tilføres i overskudd.
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Ledningsnett
Ledningsnettet trenger ikke å være helt fri for
lekkasjer for at løsningen skal kunne anvendes, bare at det
i utgangspunkt fungerer hensiktsmessig. Dette fordi det organiske
tilskuddet
fra kvernet matavfall er beskjeden
og av en helt annen karakter enn det som er typisk i kloakkvann.
Da mesteparten av matavfallet forekommer som partikler vil
ikke disse kunne lekke inn i grunnen. Den oppløste andelen
vil trenge lenger ned i grunnen, men bakteriene vil raskt bryte
det ned. Bakteriveksten vil også bidra til å snevre inn
hulrommet mellom jordpartiklene slik at lekkasjen reduseres.
Det er viktig å minne om at
det finnes over 50 millioner kverner i daglig bruk,
likevel er det
aldri
blitt
dokumentert
at kvernen
har
vært
den direkte årsaken til driftsproblemer eller andre
ulemper i avløpsnettet eller renseanlegg.
Veksten av bakterier i avløpsnettet bidrar til
å redusere mengden oppløste næringssalter (fosfor og nitrogen)
i avløpet, slik at under gunstige forhold vil dette redusere
belastningen på renseanlegget og utslippet av disse næringssalter
til resipienten.
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Avsetninger
Helt siden de første kvernene kom på markedet
for over 60 år siden, har det vært stilt spørsmålstegn ved
om ikke kvernet matavfall kunne føre til hyppigere forstoppelser
på grunn av økt begroing, større fare for fettavleiringer,
eller avsetninger der ledningsnettet har for liten fall eller
for liten vannføring.
Det har aldri blitt påvist at matavfallskverner
har vært den direkte årsaken til slike forstoppelser. Det har
heller ikke vært registrert - noen steder, at løsningen har
ført til en unormal begroing, større fettavleiringer eller økte
avsetninger i avløpsnettet. Det er flere årsaker til dette;
I bruksanvisningen anbefales det at det kun benyttes kaldt
vann til å kverne matavfallet. Dette er viktig fordi det kalde
vannet sørger for kjøling av motoren og sparer på pakningene
i kvernen. Miljømessig sparer man også energi, men viktigst
av alt, fettet stivner og festes til matpartiklene slik at
det ikke får anledning til å avsettes i avløpsrørene.
Alt matavfall er lett nedbrytbart, i motsetting
til sand og leire som finner veien til avløpet via klesvask,
gulvvask og vanlig kroppsvask.
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Lukt
All erfaring med avløp tilsier at økt organisk
belastning vil gi større luktproblemer fordi oksygenet i avløpsvannet
brukes opp raskere, med den følge at det fort oppstår anaerobe
forhold, som i neste omgang fremmer veksten av bl.a. H2S-dannende
bakterier. H2S er ikke bare en illeluktende gass, den er også svært
giftig – den har allerede flere hundre dødsfall på "samvittigheten" verden
over. Det har aldri blitt målt økte konsentrasjoner
av H2S i avløpsledninger etter at kvernene er blitt installert.
Dessuten har laboratoriforsøk vist at
tilførsel av matavfall
til avløpet vil bidra til å utsette dannelsen av H2S, fordi
bakteriene som produserer gassen får dårligere
vekstbetingelser og fordi bakterieveksten som matavfallet
bidrar til, også fører
at sporstoffer som svovel bindes til cellematerialet istedenfor å omdannes
til H2S.
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Korrosjon
Den illeluktende og giftige H2S-gassen fører
også til kraftig tæring på ledningsnettet slik at den forventede
levetiden kan bli vesentlig forkortet. Som det går fram av
avsnittet ovenfor, Lukt, vil matavfall normalt ikke føre til økt
H2S-dannelse, tvert om, det er grunn til å forvente en viss
reduksjon. Altså kan innføringen av en kvernløsning være et
av flere tiltak for å redusere tæringen på ledningsnettet og
slik forlenge dets levetid.
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Rotter
Noen har hevdet at "kun rotter har fordel av
matavfallskverner".
Erfaringene fra flere storbyer i USA som var plaget med store
mengder rotter i avløpsnettet viste at, etter at kvernene ble
standard ved påbud, så sank antallet rotter, stikk i strid
med spådommene. Forklaringen er at matavfall likevel
ble mindre tilgjengelig for rottene, i og med at matavfallet
ble så finmalt, ble det nesten umulig for rottene å få tak
i det. Samtidig ble det slutt på alt matavfall i søppeldunkene
( hovedkilden? ).
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Overvann/lekkasjer
Matavfall bidrar i utgangspunkt til å endre
sammensetningen av avløpsvannet. Denne endringen, til tross
for at den i teorien utgjør en uønsket merbelastning, medfører,
som vi har sett ovenfor, også en rekke positive effekter. Ved
overvann og lekkasjer på avløpsnettet avdekkes nye fordeler:
Overløp: Matavfall bidrar først og fremst
med å øke avløpsvannets innhold av organisk stoff. Organisk
stoff utgjør
normalt ingen forurensningsfare med mindre mengdene blir
så store at oksygeninnholdet i det berørte vassdraget blir
så lav at det truer den naturlige økologiske balansen. Ved
overløp er avløpsvannet i utgangspunkt fortynnet av regnvann
eller smeltevann, når overløpsvannet når den ellers så sårbare
resipienten vil den uttynnes igjen i den økte vannføringen
i bekken eller elven. Dessuten bidrar også naturlig avrenning
fra jordsmonnet med betydelige mengder organisk stoff, slik
at bidraget fra avløpsvannet blir forholdsvis ubetydelig.
Det betyr i praksis at forurensningsfaren ofte blir minimal,
mens smittefaren derimot, blir desto større da avløpsvannet
spres over et større område. Konklusjonen er at
dårlige ledningsnett
må utbedres først og fremst for å opprettholde et godt smittevern,
og sekundært på grunn av forurensningsfaren, mens innslaget
av matavfall normalt ikke vil ha noen særlig betydning.
Lekkasjer: Så lenge man må leve med
det faktum at norske kommuner ofte sliter med gamle og lekke
ledningsnett, kan det være greit å vite at matavfall ikke
vil innebære noen ulempe i så henseende. Ved lekkasjer til
grunn, og fare for forurensning av grunnvann, har matavfall
en gunstig effekt. Dette skyldes at matavfall
hovedsakelig består av små partikler som ikke kan lekke ut
i grunnen slik som for eksempel urin. Den andelen som består
av oppløste
karbohydrater vil bidra til at
bakteriene i grunnen rundt lekkasjepunktene
får bedre vekstbetingelser, dette gjør dem bedre i
stand til å fange opp oppløste næringssalter og bryte ned
andre forurensninger. Bakteriveksten vil også føre til en
innsnevring av hulrommene mellom jordpartiklene slik at lekkasjen
reduseres.
Effekten på avløpsvannet . Ledningsnettet . Avsetninger . Lukt . Korrosjon
Rotter . Overvann/lekkasjer . Renseanlegg . Renovasjon
Opp til toppen av siden